Rozdělení společnosti demokracií

9. 10. 2019 7:31:29
Mluví se o rozdělení společnosti, ale na něco při tom nekoukáme kriticky. Jaký podíl na rozdělení společnosti má demokracie?

Nedávno jsem si povšiml akce v Ústí nad Labem. Veřejné debaty na téma Rozdělení společnosti. Ačkoliv jsem tušil, že tam skutečná příčina onoho problému (tak jak ji vidím já) nezazní, debaty jsem se zúčastnil. Tato příčina nedostala skoro žádný prostor a proto jsem se rozhodl napsat tento článek.

Velkou a možná i největší příčinou rozdělení společnosti je demokracie. Ačkoliv bylo zmíněno jisté “rozdělení svobodou”, tak když mluvím o demokracii, nazval bych to spíš “rozdělení nesvobodou”.

Rozdělení demokracií

V čem problém vězí? Určitě si jde všimnout neustále se opakujících demonstrací Milionu chvilek za demokracii, které jasně prezentují velice špatnou náladu některých lidí a nespokojenost s jistými politiky či jejich kroky. Nicméně je tu jistá část populace, která má opačný názor a tyto politiky hájí.

Z pohledu jednotlivce, který s politikem nesouhlasí a nechce ho podporovat, mu tato svoboda bude umožněna jen pokud ho ani většina nebude podporovat. A tady je ten problém, každý člověk s opačným názorem zvyšuje riziko na omezení vaší schopnosti rozhodovat. Jinými slovy čím víc lidí má jiný názor než vy, tím větší je šance, že ten jiný názor vám bude vnucen.

Kde je problém?

Když se bavíme o různých politicích a o tom, jak moc jsou problematičtí, tak je třeba si položit otázku, zda je problém skutečně ten politik, nebo ten systém.

Pokud systém počítá s utopickým člověkem (tedy situací, která neexistuje), pak to asi nebude dobrý systém a je chyba spíše v systému, nežli v člověku (politikovi).

Ostatně si položme otázku, co je problém - že někdo jiný věří nějakému politikovi, nebo že ti lidé, kteří mu nevěří jsou nuceni ho taktéž podporovat? Proč vidíme takové rozdělení společnosti právě veřejným sektorem a ne soukromým sektorem?

Problém je v nedobrovolnosti. Demokracie je nedobrovolná. Ti lidé, kteří nesouhlasí, jsou donuceni podvolit se vůli ostatních. V soukromém sektoru se to ale neděje. Pokud vaši sousedé mají rádi Coca Colu a vy Pepsi, tak vás váš soused neohrožuje. Oni si budou pít Coca Colu a vy Pepsi.

No ale když vaši sousedé mají rádi Babiše a vy ne, a potom Babiš zvítězí, tak bude Babiš určovat vaším sousedům jak žít. Vám ale taky. Přestože jste se na rozhodnutí nejen nemusel podílet, ale také jste mohl být přímo proti. No a najednou se ocitáte kvůli názoru druhých v situaci, kdy musíte povinně podporovat někoho, koho nemáte rádi, nebo s kým nesouhlasíte.

Co dělat?

Méně snadná otázka. Pokud problémem je demokracie a veřejný sektor, který je zneužívaný k vnucování názorů, potom je třeba snížit moc demokracie. Méně rozhodovat za druhé a nechat lidem svobodu ať si rozhodují po svém. Nepoužívat demokracii jako nástroj k vnucování “lepšího názoru”. I kdyby to bylo v rozporu s tím co si myslíme, že je správné... a proč? No protože bychom měli respektovat i názor druhých.

Málokdo se nenávidí navzájem za to, které soukromé společnosti kdo podporuje... protože to ovlivňuje jen je. Ale velká část lidí se navzájem nemá ráda kvůli politikům, které podporují. Stejně jako by bylo špatné vnucovat Pepsi člověku, který má rád Coca Colu, tak je to i s dalšími politickými věcmi a názory na správné školství, správné daně, správné zdravotnictví, důchod, pojištění apod. Každý státní zásah je k tomu přirovnatelný. Proto bychom měli být proti státním zásahům a pro větší svobodu. Čím víc demokraticky hlasujeme o tom co musíme dělat, tím méně svobody máme. Svobodu žít podle svého vyměníme za rozhodnutí davu.

I když vyhrajeme některá hlasování, tak jiná prohrajeme a takhle si nazvájem zbytečně omezujeme svobodu pro žádný benefit. Přitom kdybychom nehlasovali, mohli bychom si každý žít po svém.

Nehlasujme pro to, co máme za správné, ale hlasujme pro svobodu, abychom to správné mohli realizovat.

Tohle je můj názor na rozdělení společnosti... jaký je ten váš?
Autor: Ondra Paul | středa 9.10.2019 7:31 | karma článku: 21.32 | přečteno: 838x

Další články blogera

Ondra Paul

Je demokracie skutečně nejlepší systém?

Nic lepšího než demokracii jsme nevymysleli... a nebo ano? Opravdu se nám líbí aktuální systém? Je opravdu většina lidí spokojená s tím jak to dneska vypadá?

11.7.2022 v 8:30 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 572 | Diskuse

Ondra Paul

Agenturní práce - O státu & Konsentu

Po tom, co se paní Maláčová rozhodla, že bude usilovat o omezení agenturní práce, jsem se já rozhodl napsat krátké zamyšlení o státu a konsentu, a využít toto téma jako rekvizitu.

4.7.2021 v 7:40 | Karma článku: 11.45 | Přečteno: 251 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 23.97 | Přečteno: 328 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.89 | Přečteno: 897 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 418 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 674 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 636

Anarchokapitalista, voluntarista a obhájce svobody i tam, kde ji jiní neobhajují.

Spoluautor podcastu 'A kdo by stavěl silnice?'. 

A tvůrce Youtube kanálu Očima ankapa, kde se snažím vysvětlit trochu jiný pohled na politiku.

K dispozici i na Twitteru!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...