Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je demokracie skutečně nejlepší systém?

Nic lepšího než demokracii jsme nevymysleli... a nebo ano? Opravdu se nám líbí aktuální systém? Je opravdu většina lidí spokojená s tím jak to dneska vypadá? 

Úvod

Jasně, jsem nějaký mladý debil, co vám tu bude mudrovat o politice, dokonce hanit demokracii, jak víc se už můžu zdiskreditovat. Napsat takovýhle článek je jako pověsit na sebe terč. Ale tak nějak věřím, že to dává smysl, a možná se mýlím, ale zajímá mě váš názor. Tak co třeba, kdybych napsal jak to vidím, a vy mi pak napíšete, co si o tom myslíte?

Není většina jako většina

Tak aspoň ten systém je podle většiny. Někdo rozhodovat musí a přece je nejlepší, když je to co největší část lidí, nebo ne?
Jenže je ten systém skutečně podle většiny? No když se podívám na několik posledních volebních výsledků, tak ve skutečnosti je vláda složená z lidí, kteří dohromady získali méně než 25% hlasů občanů. Jakto? No protože jsou lidi, které politika nezajímá, kteří nemají čas se jí zabývat, kteří nemají koho volit, kteří ještě nejsou plnoletí, a nebo jen kterých hlasy propadly.
V posledních volbách jedno křeslo v parlamentu vyšlo na 26 875 hlasů. Přesto přes milion lidí (skoro pětina voličů) nesložila dohromady ani jedno křeslo, protože jejich hlasy propadly. Takže klidně přes 250 tisíc lidí mohlo volit jednu stranu, a neměli ani jedno křeslo, které by je zastupovalo... a jiných 27 tisíc lidí mohli volit jinou stranu a sami dohromady mají zastoupení jednoho křesla.

Menší zlo

Hodně lidí se bojí propadlých hlasů. Jen ať tam není nějaký idiot, nebo gauner, co to ještě zhorší, tak tam pošlem nějakého politika, o kterém víme, že prosazuje většinou věci, co ani nechcem, ale aspoň není ten onen zlý politik, kterého nemáme rádi, nebo z té oné zlé strany, kterou nemáme rádi.
Ať je to kterákoliv.
A možná vás to překvapí, ale tuhle argumentaci slyším napříč politickým spektrem. Od voličů ODS, Pirátů, TOP09, ale i dokonce ANO, ČSSD a KSČM. Pravda, od SPD moc ne. 

Problém když volíme "menší zlo" je, že vyhrávají strany, co (třeba jen málo) postupně prosazují, co nechcem.
Jakou máte shodu s vaší stranou? Kolik toho prosazuje, co vlastně nechcete? Fakt si připadáte, že vládnete?

Je potřeba víc demokracie

Ono to vypadá možná, že je potřeba víc demokracie. Z problémů co jsem popsal je evidentní, že ten systém není podle většiny. Menšina lidí zvolí na základě nějakého menšího zla a spousty kompromisů politiky, kteří pak korumpují, dělají něco jiného než slíbili, nebo plní ty sliby, ale ejhle, zrovna ty, kvůli kterým jsme jim ty hlasy třeba nedali. A nebo třeba ne my, protože jsme v těch zbylých třech čtvrtinách, co jim jen někdo vládne a nemáme co do toho kecat.

Jenže jak moc je dobrá vůbec idea nadvlády většiny? Nechce se nám tolik pracovat? No tak si odhlasujem, že je nám potřeba pomoc a okrademe druhé. Kolik z nás si opravdu myslí, že jsou dobré všechny výdaje státu... kde namalujem tu čáru? Dotace na řepku jsou dobré? Rozhledny v údolí fakt chceme? A pokud jo, proč trouchniví a nikdo je neopraví?

Co když já a můj soused máme jiný názor na to, jak by se měly utratit statní peníze? Fakt je tak dobrý systém, když prostě ten koho je víc rozhoduje o všem, a ten druhý o ničem?

Nejenže známe lepší systém, my s ním máme i zkušenost

Co když já a soused nemusíme být nepřátelé, kteří musí přesvědčit co nejvíc lidí kolem sebe, jen proboha ať nevyhrajou ty preference souseda, protože von je hroznej debil a neví vůbec, co je dobrý?

Ono totiž té demokracii chybí ta proporčnost. Ale my známe proporční systém. Je jím trh. Pomocí peněz já mohu dát prostředky tam kam chci, a soused je může dát tam kam chce on. Že je to jako s hlasy? Ne. Na trhu peníze "nepropadávají". Když si chci něco koupit a mám jiné preference než soused, tak si to pro sebe koupím. Ať je to produkt, nebo služba.

Já si třeba myslím, že lidi vědí, jak si pro sebe koupit to co chtějí lépe, než to ví politik. Věřím dokonce, že jsou schopni si to vybrat pro sebe lépe i než by jim to vybrala většina.

Proč potřebujeme, aby nám politik vybral, že chceme koupaliště a všem sebral prostředky na to, ať se ve městě postaví? A jako vždycky, půlka se vyleje do kanálu na nějaké neefektivitě nebo korupčních kauzách (a ty jsou někdy těžké od sebe rozeznat). 
Nemůžem se prostě složit a postavit si koupaliště - ti co ho chceme? A nenutit tak souseda vozíčkáře, který ho tam nechce, ať nám navalí peníze, protože to je pro vyšší dobro?

Že by se vybralo méně? No to těžko říct s tím jak stát s penězi zachází. Každopádně i menší koupaliště je schůdná varianta. A kdo ví, třeba ti lidi, kteří si chtějí postavit něco jiného si postaví něco jiného, třeba knihovnu.

My se ale nemusíme na to nezbytně skládat (ale můžem!). On se najde nějaký investor, který když uvidí zájem, tak třeba i to koupaliště postaví ze svého. Altruista? Ne. Chce si vydělat na vstupném (to platíme i těm, co buduje stát). Že je to jako s politikem? Ne. Tihle lidi riskují vlastní peníze, když si to nevydělá. Ne jako politici, kteří mávnou rukama "no tak to se nepovedlo no" a vy to budete splácet dalších 150 let na daních a ještě pak vnoučata po vás.

No ale přece protyhle odvětví to fungovat nemůže...

Taková běžná věta, kterou slyším. Ale chápu ji. Těžko si představit, že to bude fungovat pro všechna odvětví. Ano, my potřebujeme školy, hasiče, ochranu, soudy, a další věci...
Když padal socialismus, tak stejné obavy byly s potravinářským průmyslem taky.
A jasně, dneska, když je svobodnější, tak si zanadáváme na nekvalitní potraviny (kde mimochodem naši produkci uměle zdražuje stát, bohužel)... jenomže ty potraviny jsou dostupné, nečekáme fronty, máme výběr. A i ty kvalitní jsou k dispozici, pro ty, kterým to za to stojí. Výběr je lepší než kdy jindy.

Já nicméně věřím, že když lidi o něco stojí, jsou ochotni za to zaplatit. Ona panuje idea, že stát nám nějak finančně pomáhá. No reálně je zdanění běžného člověka tak 60-70%. Jenže oni to moc lidi neví, protože velkou část z toho platí zaměstnavatel a ne oni sami. Pokud nejste na minimálce, nemějte moc naději, že je pro vás stát jakkoliv finančně nápomocný. Že vám dá nějaké peníze? No jo, ten zbyteček z toho co vám sebere. A leckomu ani to ne. 
Ona není náhoda, že zrovna ta odvětví, které má stát jsou přesně ta odvětví, která jsou drahá, nefungují a jsou tam fronty. Vždycky mě rozzlobí, když mi někdo řekne, jak kvalitní máme soudy nebo zdravotnictví. Když něco řeším s právníkem, tak reakce bývají "no to se nedá předvídat, to záleží co nám přiklepnou za soudce", dědické řízení mi v triviálním případě taky trvalo přes 2 roky. Když jsem měl podezření na nádor, tak od doby mého podezření do doby, než jsem měl výsledky (kde jsem se musel objednávat k doktorovi a pak na CT, abych zjistil jaký nádor to je) to trvalo asi měsíc. Nějací lidi za tu dobu už nejsou léčitelní.

A že bychom se jinak nedoplatili? No já nevím. I s podobnýma příhodama na zdravotním pojištění platím desítky tisíc ročně. A panuje idea, jak všechny tyhle úkony jsou drahé. Nejsou. Vyšetření CT stálo pojišťovnu něco kolem dvanácti stovek. A když se zeptám lidí, co hájí povinné zdravotní pojištění, kolik tak tipují, že to stálo, tak se odhady pohybují kolem 70 až 100 tisíc. Ta idea, že to stát nějak zlevňuje mi přijde prostě mimo. Stát nám vezme peníze, rozhází je, sem tam se nějaké vytratí na korupci, nebo nesmyslné slepé uličky jako Účtenkovka (která nevyprodukovala vůbec nic), a ze zbytku nám koupí, co bychom si mohli koupit sami.

Ale co ti chudáci...

Jasně, jsou lidi, kterým je třeba pomoc. Ale taky jsou charity. Taky jsou rodiny. Komunity. Sounáležitost. Myslíte, že malý Maxík a podobní jsou rádi za stát, který jim sebral peníze na daních, na zdravotním pojištění a tak dál, jen aby jim řekl, že jim léčbu neproplatí? A pak ještě, když už se lidi dobrovolně dohodli a vybrali miliony na jeho léky, tak se stát ozve, aby když se vybralo tolik peněz, mu z těch milionů dali několik milionů na daních, protože to by přece jinak nešlo? Takže se museli lidi znova složit na vybrání dalších milionů, protože si stát vzal dané dítko jako rukojmí, že jinak ho nedovolí zachránit.

Lidi si pomáhají. Kdyby si nechtěli pomáhat, tak se už dávno nějak provolí, ať se i ta státní "pomoc" utne. Nemluvě o tom, kolik lidí je v nouzi právě kvůli státu a má málo peněz, kvůli nehorázným daním... a teďka ještě inflaci. A kdo ví, jestli brzy ne hyperinflaci. To jsme jaksi vydáni na milost politikům.
Dneska člověk na všechno potřebuje papír. Na týpka co z auta prodával bagety, aby si vydělal si taky došlápli, co si to dovoluje, to prodávat bez povolení. Další ženy, co pronajímali svůj byt na nějaké milostné služby taky. To přece nejde, aby tohle dělali! Ne? Ale kdo potřebuje nějaké moralizování od politiků? Já o něj nestojím. Politiky nevnímám za morální arbitry (spíš naopak) a co si myslí, že je správné mě od nich vůbec nezajímá.

Svoboda je odpověď

Lidi mají různé preference, různé názory a obecně prostě chtějí žít jiný život. Mít nad sebou nějaké centrum mudrců, co budou přikazovat, ať už kýmkoliv zvolení, jak nejlépe žít všem, s tím jak různí lidé jsou, vůbec nedává přece smysl.

A kdo skutečně ví, co je dobrý? Vždyť když lidi nemají svobodu a žijí podle centrálního plánu, my se ani nemůžeme podívat co jak funguje, protože ti lidi nemají svobodu zkoušet různá řešení a tím pádem testovat, které funguje nejlíp. Ono se prostě nějaké riskne centrálně a pak se buď zjistí, že bylo úplně mimo, a nebo se to nezjistí, protože to není s čím porovnat.

Závěr

Možná jsem vás navnadil. Možná popsal nějaké problémy, které vnímáte taky. Možná taky ne.
Možná vám přijde, že co jsem napsal zní až utopisticky.
A možná vás - ať už třeba jen z pouhé zvědavosti - zajímá víc.

Svůj čas trávím osvětlováním těchto myšlenek a budu se těšit u dalšího článku, epizody podcastu nebo videa.
Pokud jste došli až sem, tak vám děkuji za přečtení
Věřím, že se svým časem, ale i svými prostředky a vůbec životem dokážete naložit lépe, než kdokoliv jiný. Přeji si, abyste měli svobodu tak činit. A taky všichni ostatní.

Autor: Ondra Paul | pondělí 11.7.2022 8:30 | karma článku: 20,94 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Ondra Paul

Agenturní práce - O státu & Konsentu

Po tom, co se paní Maláčová rozhodla, že bude usilovat o omezení agenturní práce, jsem se já rozhodl napsat krátké zamyšlení o státu a konsentu, a využít toto téma jako rekvizitu.

4.7.2021 v 7:40 | Karma: 11,99 | Přečteno: 251x | Diskuse| Politika

Ondra Paul

Korupce neexistuje!

Korupce se většinou chápe jako zneužití veřejné funkce k osobnímu prospěchu. Může ale politik dělat něco jiného?

15.5.2021 v 20:06 | Karma: 14,14 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Ondra Paul

Vložky zdarma? Komu to pomůže?

Skotsko údajně závadí bezplatný přístup k menstruačním potřebám. Babiš zároveň požádal Schillerovou, aby našla podobné řešení. Je to dobrý nápad?

7.12.2020 v 8:37 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Politika

Ondra Paul

Svoboda slova na sociálních sítích

V poslední době se prostřednictvím Václava Klause a později i Daniela Vávry otevřelo téma svobody slova na sociálních sítích. Porušují sociální sítě princip svobody slova?

20.11.2020 v 1:26 | Karma: 17,53 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Ondra Paul

Trh - měl by být nahrazen?

V dnešní době trh vnímáme spíše negativně. Je to ovšem oprávněné? Je to překonaný koncept? Měli bychom jej nahrazovat?

21.5.2020 v 0:38 | Karma: 16,53 | Přečteno: 366x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:50

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 636x
Anarchokapitalista, voluntarista a obhájce svobody i tam, kde ji jiní neobhajují.

Spoluautor podcastu 'A kdo by stavěl silnice?'. 

A tvůrce Youtube kanálu Očima ankapa, kde se snažím vysvětlit trochu jiný pohled na politiku.

K dispozici i na Twitteru!