Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Trh je naštěstí fenomén, který vznikl přirozenou evolucí lidských vztahů. Lze ho jistě korigovat, protože i celá společnost se stále vyvíjí a mění, ale otázka jeho nahrazení se mi jeví jako naprosto nesmyslná. Není čím ho nahradit.

1 0
možnosti
Foto

O64n56d11r25a 72P88a23u64l

21. 5. 2020 15:42

Já bych se zeptal; Jak ho korigovat?

Protože právě ono korigování bude spadat do těch netržních způsobů, které jsou tedy výhodné výhradně pro jedny na úkor druhých.

2 0
možnosti

Trh je v principu určitě velmi efektivní a účinný způsob organizace toku hmotných hodnot ve společnosti. Ale má samozřejmě své slabiny. V malém rozsahu funguje dobře, ve velkém začne vznikat (mimo jiné problémy typu externalit) problém s rozdělením bohatství ve společnosti. Trh je vlastně hra, kdy finanční hodnota (velikost) majetku přestavuje skóre. A jako skoro v každé podobné hře se žebříček hráčů podle scóre uspořádá do tvaru pyramidy - obrovská základna z podprůměrných a slabých hráčů, uprostřed menší množství dlouhodobě slušných a úspěšných hráčů, a nahoře velmi tenká špička hráčů, kteří se ve skóre dostanou úplně mimo realitu. Stačí si zahrát kdejakou online hru, kde se měří skóre, a u vidíte. A tito extrémní hráči se stanou nakonec tak mocnými, že začnou ovlivňovat i mimotržní věci ve společnosti - politiku, ideologie apod. Tím začnou vyvolávat odpor těch chudých dole a pak to vede k sociálním bouřím, revolucím apod. Pro ty dole je to i demotivující. Ve hře lidé pak vidí, že špička je už nereálně daleko a hra je přestane bavit. Řeší se to obvykle ukončením "světa" a začátkem nového světa, kde opět všichni začínají od nuly. Takže v reálném světě by to buď muselo fungovat tak, aby se boháči po dosažení nějaké úrovně (třeba 1 mld CZK) vzdali dalšího vydělávání a nechali vydělávat někoho jiného, donutit je k tomu zákonem (100% zdanění zisku přes 1 mld CZK) nebo se holt smířit s tím, že se v pravidelných intervalech budou provádět "restarty serveru" v podobě nějaké socialistické revoluce, kdy chudí všechno bohatým seberou.

0 0
možnosti

P49e24t90r 48B97u47r22i96a78n

21. 5. 2020 12:26

Nevím kde se pořád bere to tvrzení, že trh by měl něco rozdělovat rovnoměrně. To je možná nějaký pochybný ideál, ale není to přirozené a už vůbec ne spravedlivé. Cožpak hory, řeky, děti příroda rozděluje rovnoměrně? Trh je univerzální právě v tom, že vše rozděluje správně. A veškeré ty sociální revoluce jsou jen akty závisti, po nichž se lidé mají ještě hůř než předtím. Neznám jediný socialistický hokuspokus, po kterém by se lidé měli lépe než bez něho. I to je důkaz toho, že to jedině trh dělá správně.

2 0
možnosti
Foto

Trh nelze ničím efektivnějším nahradit, dokud budeme využívat výhod dělby práce.

5 0
možnosti
Foto

Kdo vnímá trh negativně? Bohužel právě ti, kdo by měli těm méně prozíravým být příkladem, počínaje učitwli před žáky ve škole a konče dozorčími radami velkých firem a státní správou. Přitom každý z nich trh denně potřebuje ke svému přežití. Karma.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS