Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

;-D Anarchokapitalista, no jo...

Než začnete pitvat nějaké slovo, zkuste se prosím seznámit s tím, co znamená. Začít můžete například zde: https://www.policie.cz/clanek/co-je-korupce.aspx

Abyste si nemyslel, že odstraněním politiků a státu korupce zmizí, vyvedu vás velmi rychle z omylu. Představme si anarchokapitalistický ráj - tedy společnost bez státu. Soudy jsou soukromé.

No, a teď někdo zatouží po vašem majetku a z něčeho vás křivě obviní tak, abyste byl potrestán a on mohl získat váš majetek. Vy ho dáte k soudu, on soudce uplatí a pro jistotu mu ještě pohrozí osobní likvidací, aby soudce rozhodl v jeho prospěch. Vy přijdete o majetek a protože nemáte důkazy o korupci, nemáte šanci se domoct jeho navrácení.

Takto může vypadat korupce ve vašem ráji.

0 1
možnosti
Foto

O62n41d37r54a 75P58a32u22l

16. 5. 2021 16:51

V tom případě to není korupce, ale jednoduše zaujatý soud stranící jedné straně.

Špatné to je, to souhlasím.

Nicméně na trhu jsou motivace nemít zaujaté soudce (když by soudci byli jen zaujatí, postrádají smysl). Naopak státní soudci jsou zaujatí už z podstaty způsobu své výplaty a rozhodují i státní věci, ergo doslova rozhodují o situacích, kde jedna ze stran je platí. Tam se to nenazývá úplatek.

Přesto by to splnilo definici toho, co jste poslal ("korupce"). Protože soudce není nestranný.

A jak jsem psal, já si nemyslím, že korupce v "anarchokapitalismu" zmizí, protože si myslím, že v první řadě neexistuje. Ovšem problém, který vzniká, když o nás rozhodují politici proti naší vůli, ten zmizí, protože bychom o sobě rozhodovali sami.

Ten problém je čistě způsobený akceptací, že je v pohodě, že za nás rozhoduje někdo jiný. A pak když se lidi vztekají, že rozhoduje špatně, tak to označují za korupci. Ale reálně je to přesně to, k čemu ten systém je navržený.

2 0
možnosti

Korupce byla, je a bude. Má různou formu a úkolem politiků by mělo být "vyvažovat" hospodářský mechanismus a "atmosféru" tak aby podmínky pro ni byly co nejmenší. Dnes už asi nikdo nemusí platit po straně když chce koupit barevnou televizi, pračku, nábytek. Myslím si, že Váš přístup - vše zařídí jen svobodná směna (např. mezi mnou a LIDLem při nákupu) - nestačí. Svět je dnes daleko složitější.

0 1
možnosti
Foto

O31n97d26r20a 68P79a86u59l

15. 5. 2021 21:58

Podle mě má korupce různou formu zejména, protože vaše preference mají různou formu a politici splňují jen ty své, ne ty vaše.

A jak už to tak bývá, ty se mohou různit.

Jinak rozhodně netvrdím, že svět je jednoduchý. Domnívám se ale, že ho nezjednodušuje to, že za vás rozhoduje někdo jiný.

Proto myslím, že tito delegáti, kteří za nás rozhodují bez našeho souhlasu přináší víc škody, než užitku.

0 1
možnosti

Jak řekl Václav Havel, naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl bez ohledu na to, jak to dopadne. Naděje je i to, že vydržíme u demokracie a raději budeme tuto zahrádku neustále opečovávat, než abychom ji opustili a nechali ji zarůst bolševníkem.

Je třeba si neustále připomínat, co říkal už Masaryk: „Nesprávné je dělat rozdíl mezi mravností velkou a malou, přesvědčení, že politik se v zájmu státu nemusí a nemá ohlížet na mravní zákony. Člověk, který lže a podvádí v životě soukromém, často lže a podvádí také v životě politickém a naopak. Nevěřme korupčníkům slibujícím zatočit s korupcí. Jen člověk slušný bude slušný vždy a ve všem. Bez všeobecného uznání mravních základů nelze spravovat žádný stát.

Vždy budu mít větší důvěru v morálně nezkaženého politika, byť nezkušeného či nedokonalého, než v politika, který má jen dobrý marketing nebo který se chce zalíbit tím, že je lidový a zdánlivě dokonalý, a přitom je mravně pokřivený a omezený. Nemá totiž smysl volit oligarchy nebo politické nástroje mocných miliardářů; těm koneckonců jde většinou stejně jen v prvé řadě o sebe a svůj byznys.

A prvorepublikový lidovecký politik František Nosek:

Soukromý zisk podnikatele či politika nikdy nesmí být na úkor společného dobra, jinak jde o věrolomný úklad proti základům státu. Už jenom pomyšlení na to, jak svého veřejného postavení použiji na úkor veřejného dobra, je třeba považovat za věrolomný úklad proti základům státu.

2 2
možnosti

R^R^R^

Díky za moudrý přístup! Bez pravdy a morálky je konec civilizace!

:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS